Cykeltur Danmark – Sverige 2018

Planer var smidda sedan länge att det skulle bli en längre cykeltur under sommaren 2018. Från början var planen Nordkap men då jag efter vart blev lite orolig över för få mil i arslet beslutade jag att ta en mindre och även roligare runda.
Jag fick tips om att en del cyklade Danmark efter norra kusten från Fredrikshavn till Helsingör – Helsingborg för att sedan ta t.ex. Nya Kattegattleden upp till Göteborg. Det fick bli valet. Via Forum på Utsidan fick jag kontakt med en snäll person som lät mig parkera bilen hos honom. Ja jag tog bilen från Linköping till Göteborg. Tyvärr är vi verkligen ett U-land när det gäller transport av cyklar. En del av Sverige fungerar och det är Skåne och Örsesunds tågen.
Danmark har sedan länge tydligen en lång cykeltradition. Här finns väldigt många markerade cykelleder. Jag hade i förväg gjort mig en karta som jag hade med mig på mobilen. Detta var skönt då det bitvis var svårt att vara helt säker på att man cyklade riktigt, speciellt när man kom in i modus meditation.

Upplevelsen

Här kommer en kort snutt angående detta.
Jag startade som sagt i Fredrikshavn. Mina etapper var beräknade till ca. 120 km per dag. Övernattning skulle ske framför allt via Airbnb, vilket var en ny upplevelse för mig. Jag hade inget slutdatum. Det visar sig att turen skulle bli en bit över 700 km.
Jag upplevde ett helt annat lugn på den danska sida. Man cyklade på väldigt varierade typer av vägar och underlag. Vyerna var fantastiska med öppna landskap och vackra kullar och skogar. Det var betydligt mindre med cykelvägar men det spelade ingen roll då trafiken var obefintlig. Detta med cykelvägar så upplevde jag att Kattegattleden var för fixerad på dessa och att man då tappade det sköna flow man vill komma in i. Detta fanns för det mesta hela tiden i Danmark.
I Danmark var det även roliga inslag som färjor. Dessa kostade förvisso hela 20kr/st. Man kunde betala med kort. De stora färjorna kostade mera men fortfarande billigt.
Jag hade väldigt bra väder även om det en dag var regnvarning. Jag såg skurarna runt mig men drabbades bara av ett otroligt skyfall i 20 min. Här kan man snacka om regn. Det var lite spännande och mysigt i regnet.
Jag hade en vilodag i Helsingör vilket jag kan rekommendera.  En trevlig liten stad. När jag tagit mig över till Helsingborg blev det som sagt Kattegattleden. Här är det mycket cykelvägar som jag skrev om tidigare. Att man passerar genom centrala delar av en del städer är ett minus. Leden var lättcyklad men bjöd inte på samma härliga känsla som i Danmark. Den känns för ”kantig” och den går i stort hela tiden genom bebyggda trakter. Nä Danmark var en 10 av 10 medan Kattegattleden får en 6:a. Nu är jag ju ny på detta med att cykla tur så jag är nog inte rätt person att bedöma.

Några bilder

 

Det här inlägget postades i Att resa i tiden.... Bokmärk permalänken.