Abene har problem

Fräsen,  en Abene VHF3 från 68 har problem. Den klagar när man sänker bordet vid vissa nivåer. Efter en del felsökande visar det sig att kardanaxeln till matningen har kärvat i hop. Den går från växellådan till bordets knä. När bordet höjs eller sänks så kan kardanaxeln förlängas genom att innerdelen glider i ytterröret. Nu är de fixerade i förhållande till varandra.

Att kunna röra på innerdelen är svårt. Finns inget att dra i. Beslutar att ta den bakifrån. Borrar ett 8,5 mm hål in till inner delen, kolven från bakstycket av röret. Så kan jag använda en dorn och pressen för att tvinga ut kolven. Jag runkar sakta kolven fram och till baka. Sakta börjar allt att lossna. Smörjer och tillsätter rostlösande olja. Jag värmer även.

Nu glider allt fint. Monterar kardanen…  provkör och fräsen känns som ny. Matningen fungerar perfekt. Stor tillfreställelse då jag fick ett utbyteserbjudande på 4000;- för en begangnad.

Det här inlägget postades i Meka, Teknik. Bokmärk permalänken.