Ett måste DIY POP FILTER

Vid röstinspelning så vill man ofta använda ett POP FILTER. Det är ett fysiskt filter, en nylontrumpa, dam, (går med herrstrumpa också 🙂 fin maskit nät t.ex. som sätts framför mikrofonen. Filtret skyddar mot att andningspuffar eller liknande ljud träffar mikrofonen och stör inspelningen.
Som vanligt när det gäller denna typ av utrustning så är det smaken som oftast gäller. Naturligtvis finns det ingen smärtgräns när det gäller budget.
Johan har ett helt OK popfilter men jag vill naturligtvis experimentera som vanligt. Jag vill göra ett eget. Jag är nyfiken på aluminiumnät enkelt eller dubbelt. Det finns fina nät som man använder vid spackling av bilkarosser. Hittar ett ark på Jula för 50 riksdaler.

Så gör jag lite skisser och ritar de komponenter jag behöver i Solid Works, kul. Skriver så ut dem i ABS – plast genom min 3D-skrivare. Det tar några timmar så får vi se hur det går.

Publicerat i 3D-utskrifter, Att resa i tiden..., Meka, Projekt, Teknik | Kommentarer inaktiverade för Ett måste DIY POP FILTER

Lätt ryggsäck

Har börjat att se över min packning när jag vandrar. Det första, som jag länge gått och tänkt på är min tunga ryggsäck. Arcteryx Bora 65 har varit med länge nu. Den är skön att bära men tyvärr för tung, 3,1 kg. Har nu funderat på en lösning för en ny säck. Ja det blir en vanlig ”säck” rullsäck som jag monterar ett bärsystem på. Har länge gillat dessa säckar med rullstängning. Gjorde en bra till motorcykeln i kraftigt tyg. En hitt 🙂

För att testa och komma i gång så köper jag en pressening, Biltema. Klipper ut en bit 105×105 cm. Syr så ihop den. Hittar en gammal ryggsäck på Second Hand, 30;- som får bidra med spännen och bärremmar. Jag kommer senare att göra egna remmar. Syr och donar i kanske 6 – 7 timmar, talaa. Pris ca 100;-

Lastar den med sovsäck, liggunderlag, tält osv. Allt får fint plats. Lite kläder mot ryggen och mat på toppen. Allt väger ca. 11kg för en 4 dagars tur med 3 l vatten och mat. Tar en provtur på 8 km och den är riktigt bra. Planerar nu en tur med övernattningar i mitten av oktober.

Vandringsturen

Det blev den efterlänktade fortsättningen på Sörmlandsleden. Fyr dagar, tre övernattningar och så cykel tillbaka. Ja cykeln ställdes på slutdestinationen och bilen parkerades på starten, Stavsjö. Ja det var här jag pausade min vandring från Katrineholm i slutet på april. En underbar tur men med tråkigt och kallt väder efter några dagar. Där av pausen. Nu fortsätter jag, Stavsjö – Nävsjön, vandring, ca 40 km och cykel tillbaka, ca 30 km.

Säcken packas. Det visar sig att jag har gjort rullöppningen lite låg, antal rull blir för litet, men ändå OK. Säcken väger nu med allt 14kg. Skön att bära, faktiskt skönare än min dyra Arktyrex. Har en underbar tur där, som vanligt allt bara funkar. Det visar sig att infästningarna i säcken behöver bli bättre. De börjar riva upp säcken. Inget panikartat men. Själva presenningen, det som säcken är gjord av är inte ett bra material. Går lätt sönder vid kontakt med grenar osv. Som tur är finns rippstop.

Jag gillar säcken och kommer att fortsätta använda den efter modifieringarna, rullöppning, förstärkningar, bättre material. Jag har även börjat på en annan prototyp där själva säcken står i, hänger i en sele. Själva bärsystemet är alltså inte fastsytt i säcken, det hela blir mer som moduluppbygnad. Fortsättning följer.

Den första lätta ryggsäcken v1.
Lätta ryggsäcken v1

Publicerat i Att resa i tiden..., Projekt, Teknik | Etiketter | Kommentarer inaktiverade för Lätt ryggsäck

Sörmlandsleden Hålvetten 2020

I början av april gick jag en fyra dagars tur på Sörmlandsleden. Tog tåget till Katrineholm och vandrade ner till Stavsjö. En härlig tur. Nätterna var något kalla men jag hade det bra i sovsäcken även om jag behövde en massa extra kläder på mig för att inte frysa. Sovsäcken var dålig, Marmont Hydrogen och uppgiven temperatur gräns stämmer inte alls. Jag sov i vindskydden utefter leden. Väldigt fint, bra avstånd mellan dem. Vatten fick bli från sjöar, men det funkade fint. En forsättnin på turen är planerad. Hoppas under oktober.

Publicerat i Att resa i tiden... | Kommentarer inaktiverade för Sörmlandsleden Hålvetten 2020

Ånglok AGJ järnväg

Son Mi och jag tog en tur till Anten-Gräfsnäs Järnväg. Härlig bana med. Fina ånglok och aktiviteter. Juli 2016

http://www.agj.net/res-med-agj/#A-dag

Publicerat i Att resa i tiden... | Kommentarer inaktiverade för Ånglok AGJ järnväg

Cykeltur Danmark – Sverige 2018

Planer var smidda sedan länge att det skulle bli en längre cykeltur under sommaren 2018. Från början var planen Nordkap men då jag efter vart blev lite orolig över för få mil i arslet beslutade jag att ta en mindre och även roligare runda.
Jag fick tips om att en del cyklade Danmark efter norra kusten från Fredrikshavn till Helsingör – Helsingborg för att sedan ta t.ex. Nya Kattegattleden upp till Göteborg. Det fick bli valet. Via Forum på Utsidan fick jag kontakt med en snäll person som lät mig parkera bilen hos honom. Ja jag tog bilen från Linköping till Göteborg. Tyvärr är vi verkligen ett U-land när det gäller transport av cyklar. En del av Sverige fungerar och det är Skåne och Örsesunds tågen.
Danmark har sedan länge tydligen en lång cykeltradition. Här finns väldigt många markerade cykelleder. Jag hade i förväg gjort mig en karta som jag hade med mig på mobilen. Detta var skönt då det bitvis var svårt att vara helt säker på att man cyklade riktigt, speciellt när man kom in i modus meditation.

Upplevelsen

Här kommer en kort snutt angående detta.
Jag startade som sagt i Fredrikshavn. Mina etapper var beräknade till ca. 120 km per dag. Övernattning skulle ske framför allt via Airbnb, vilket var en ny upplevelse för mig. Jag hade inget slutdatum. Det visar sig att turen skulle bli en bit över 700 km.
Jag upplevde ett helt annat lugn på den danska sida. Man cyklade på väldigt varierade typer av vägar och underlag. Vyerna var fantastiska med öppna landskap och vackra kullar och skogar. Det var betydligt mindre med cykelvägar men det spelade ingen roll då trafiken var obefintlig. Detta med cykelvägar så upplevde jag att Kattegattleden var för fixerad på dessa och att man då tappade det sköna flow man vill komma in i. Detta fanns för det mesta hela tiden i Danmark.
I Danmark var det även roliga inslag som färjor. Dessa kostade förvisso hela 20kr/st. Man kunde betala med kort. De stora färjorna kostade mera men fortfarande billigt.
Jag hade väldigt bra väder även om det en dag var regnvarning. Jag såg skurarna runt mig men drabbades bara av ett otroligt skyfall i 20 min. Här kan man snacka om regn. Det var lite spännande och mysigt i regnet.
Jag hade en vilodag i Helsingör vilket jag kan rekommendera.  En trevlig liten stad. När jag tagit mig över till Helsingborg blev det som sagt Kattegattleden. Här är det mycket cykelvägar som jag skrev om tidigare. Att man passerar genom centrala delar av en del städer är ett minus. Leden var lättcyklad men bjöd inte på samma härliga känsla som i Danmark. Den känns för ”kantig” och den går i stort hela tiden genom bebyggda trakter. Nä Danmark var en 10 av 10 medan Kattegattleden får en 6:a. Nu är jag ju ny på detta med att cykla tur så jag är nog inte rätt person att bedöma.

Några bilder

 

Publicerat i Att resa i tiden... | Kommentarer inaktiverade för Cykeltur Danmark – Sverige 2018

Abene har problem

Fräsen,  en Abene VHF3 från 68 har problem. Den klagar när man sänker bordet vid vissa nivåer. Efter en del felsökande visar det sig att kardanaxeln till matningen har kärvat i hop. Den går från växellådan till bordets knä. När bordet höjs eller sänks så kan kardanaxeln förlängas genom att innerdelen glider i ytterröret. Nu är de fixerade i förhållande till varandra.

Att kunna röra på innerdelen är svårt. Finns inget att dra i. Beslutar att ta den bakifrån. Borrar ett 8,5 mm hål in till inner delen, kolven från bakstycket av röret. Så kan jag använda en dorn och pressen för att tvinga ut kolven. Jag runkar sakta kolven fram och till baka. Sakta börjar allt att lossna. Smörjer och tillsätter rostlösande olja. Jag värmer även.

Nu glider allt fint. Monterar kardanen…  provkör och fräsen känns som ny. Matningen fungerar perfekt. Stor tillfreställelse då jag fick ett utbyteserbjudande på 4000;- för en begangnad.

Publicerat i Meka, Teknik | Kommentarer inaktiverade för Abene har problem

Lådan testas

3D utskrifter är så kul. Att försöka att utveckla tekniken är också spännande. Det är mycket som spelar in, temperatur, fukt, drag, vibrationer… Att bygga en kammare som håller temperaturen stabilare och skyddar mot drag har man läst om. Fixade i hop en lite snabbt  och har precis börjat att testa den. Får väl se upp lite då elektroniken fortfarande är i lådan och den ska ju kylas. Snart ska den ut ur lådan i en egen box.

Kanske inte vackrast men som sagt, snabbt.

 

 

Publicerat i 3D-utskrifter, Teknik | Kommentarer inaktiverade för Lådan testas

Miniklipparen blir till…

Alltid kul med olika projekt. Detta med att skriva ut sina CAD alster är verkligen kul. Ger mersmak och stimulerar till nya ideer och kreativitet.

Snutt 1.

Nu är det en liten gräsklippare på gång. Mekaniken är i stort klar och behöver bara mindre anpassningar bl.a. höjden över gräsmattan. Nu blir det först styrning med mobilen över blåtand. Det är Arduino prylar jag använder. Sedan blir det klassiskt nergrävd ledning. Självladdning blir en utmaning 🙂

Snutt 2.

Nu styr jag klipparen med blåtand. Det hela bygger på Arduino och en motormodul. Funkar kanon. Har haft lite tankearbete runt styrningen av själva klipparmotorn. Den drar en del ström och att få snurr på den på ett kontrollerat sätt är viktigt. Konstruerar en optiskt styrd MOS-fet. Då skyddar jag Arduino från störningar och farligheter. Kul att pyssla med elektronikkortet. Blev bra.

 

 

 

 

Forts följer.

Publicerat i Projekt, Teknik | Kommentarer inaktiverade för Miniklipparen blir till…

Arduino, styr med mobilen 😃

Ett kul litet projekt är att styra ett Arduino Uno kort med Android mobilen. Allra först så tänder och släcker man kortets LED men området är oändligt. Hittade kul resurser för att skapa Android appar där det var riktigt roligt att ”pyssla”.
Vi kommer att skicka en 1 och 0 till Bluetooth via en Android app. Och Bluetooth skickar sedan dessa till Arduino som genom sin kod tänder och släcker LED lampan.


Komponenter

 

  • Arduino Uno
  • Bluetooth-modul (HC-06)
  • Verboard.
  • Några kopplingsledningar
  • 120 Ohms motstånd
  • LED

Länkar

Här är utvecklings sidorna för Android.

MIT App Inventor

MIT AI2 Companion

Man kan följa denna vägledning men det gäller bara Android appen. Här kan du ladda ner
och importera en fungerande app i programmet MIT App Inventor.
Här finns info om Arduino.
Arduino


Låt oss börja

Sätt upp Arduino och Bluetooth-modul (HC-06) enligt schemat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via IDE programmet laddar du upp nedan kod till Arduinokortet.
Här kan du ladda ner koden till IDE eller kopiera den dedan.

 

/* Programmet låter dig kontrollera Arduino Uno och ansluten LED till pinne 13.
* Styrning sker via Android enhet med Bluetooth till Bluetooth-modul (HC-06).
*/
char data = 0; //Variabel lagrar mottaget data.
void setup()
{
Serial.begin(9600); //Sätter hastigheten för com. hos IDE
pinMode(13, OUTPUT); //Sätter pinne 13 som anslutning för LED
}
void loop()
{
if(Serial.available() > 0) // Skickar data när seriellt är tillgängligt
{
data = Serial.read(); //Läser inkommande data till RX från Bluetooth TX och lagrar den i data
Serial.print(data); //Skriver data i IDE, Serial fönstret
Serial.print("\n"); //Ny rad i IDE, Serial fönstret
if(data == '1') // Kontroll om data är lika 1
digitalWrite(13, HIGH); //Om värdet är 1 sätts pinne 13, LED hög, tänd LED
else if(data == '0') // Kontroll om data är lika 0
digitalWrite(13, LOW); //Om värdet är 0 sätts pinne 13, LED låg, släckt LED
}
}


Android programmet

Målet är att vi ska kunna koppla upp Bluetooth.
Vi ska kunna tända och släcka LED lampan.

Vi skapar en sida. På denna sida lägger vi in en LISTA,  TVÅ KNAPPAR och en Bluetooth klient. Listan kommer att ge oss möjlighet att kunna välja vår Arduino Bluetooth. Knapp ett slår på och av LED lampan. Knapp två avlutar anslutningen. Du får följa vägledningen som finns på webbsidan. Bilderna och vägledningen förklarar det mesta.

Publicerat i Teknik | Kommentarer inaktiverade för Arduino, styr med mobilen 😃

Diskmaskinen diskar inte

Diskmaskinen diskar inte längre. Står och tar in vatten, men ingen fjutt på cirkulationen. Har råkat ut för samma 3 år sedan. Då svarvade jag en impeller-ovan-2016-11-04badapter och det funkade fint. Öppnar maskinen. Öppnar pumpen. Aluminiumen är korrigerad och ser mystisk ut. impeller-motorsida-2016-11-04bPumphjulet har lossnat.
Har ju börjat att kolla detta med 3D utskrifter. Bestämmer mig för att kolla. Det finns ju de som levererar i Linköping. Sätter mig och  ritar ett nytt pumphjul i SolidWorks. Kul och det glider på. Johan kommer och kollar. Vi snackar lite om hur det funkar. Tror han blir lite impad av sin gamla pappa 🙂 Måste kolla vilket material som ska användas. Får se om jag får kontakt med firman i morgon måndag. Det blev en Stockholmsfirma i stället. De i Linköping klarade inte uppgiften. Får den på måndag, se bild längst till höger. 148 kr med frakt kostade det.
impeller-ovan-_cad3d_2016-11-04

 

Publicerat i Meka, Teknik | Kommentarer inaktiverade för Diskmaskinen diskar inte