Lätt ryggsäck

Har börjat att se över min packning när jag vandrar. Det första, som jag länge gått och tänkt på är min tunga ryggsäck. Arcteryx Bora 65 har varit med länge nu. Den är skön att bära men tyvärr för tung, 3,1 kg. Har nu funderat på en lösning för en ny säck. Ja det blir en vanlig ”säck” rullsäck som jag monterar ett bärsystem på. Har länge gillat dessa säckar med rullstängning. Gjorde en bra till motorcykeln i kraftigt tyg. En hitt 🙂

För att testa och komma i gång så köper jag en pressening, Biltema. Klipper ut en bit 105×105 cm. Syr så ihop den. Hittar en gammal ryggsäck på Second Hand, 30;- som får bidra med spännen och bärremmar. Jag kommer senare att göra egna remmar. Syr och donar i kanske 6 – 7 timmar, talaa. Pris ca 100;-

Lastar den med sovsäck, liggunderlag, tält osv. Allt får fint plats. Lite kläder mot ryggen och mat på toppen. Allt väger ca. 11kg för en 4 dagars tur med 3 l vatten och mat. Tar en provtur på 8 km och den är riktigt bra. Planerar nu en tur med övernattningar i mitten av oktober.

Vandringsturen

Det blev den efterlänktade fortsättningen på Sörmlandsleden. Fyr dagar, tre övernattningar och så cykel tillbaka. Ja cykeln ställdes på slutdestinationen och bilen parkerades på starten, Stavsjö. Ja det var här jag pausade min vandring från Katrineholm i slutet på april. En underbar tur men med tråkigt och kallt väder efter några dagar. Där av pausen. Nu fortsätter jag, Stavsjö – Nävsjön, vandring, ca 40 km och cykel tillbaka, ca 30 km.

Säcken packas. Det visar sig att jag har gjort rullöppningen lite låg, antal rull blir för litet, men ändå OK. Säcken väger nu med allt 14kg. Skön att bära, faktiskt skönare än min dyra Arktyrex. Har en underbar tur där, som vanligt allt bara funkar. Det visar sig att infästningarna i säcken behöver bli bättre. De börjar riva upp säcken. Inget panikartat men. Själva presenningen, det som säcken är gjord av är inte ett bra material. Går lätt sönder vid kontakt med grenar osv. Som tur är finns rippstop.

Jag gillar säcken och kommer att fortsätta använda den efter modifieringarna, rullöppning, förstärkningar, bättre material. Jag har även börjat på en annan prototyp där själva säcken står i, hänger i en sele. Själva bärsystemet är alltså inte fastsytt i säcken, det hela blir mer som moduluppbygnad. Fortsättning följer.

Den första lätta ryggsäcken v1.
Lätta ryggsäcken v1

Det här inlägget postades i Att resa i tiden..., Projekt, Teknik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.