Google Maps… Drömmar

Google Maps”¦ Drömmar

Att sitta och titta på kartor har alltid varit kul. Att följa stigar vägar där man har gått eller passerat. Att göra tvärt om är också spännande, rita ner en resa med pennan. Rita ner en liten tur och veta hur terrängen runt ser ut. När man nu även planerar längre turer med bil och hoj, går i en stad så stöder många GPS-er import av digitala turer. Vanligt är väl att man använder Google Maps. Tyvärr så har tydligen de stora missat att få med det för smartphones. Som tur är så finns det entusiaster som bygger små appar som gör jobbet helt OK.

Låt oss börja

Hårdvara

Telefon

Först måste jag säga att det är Android som gäller om man tittar till både vanligaste hårdvaran och vad man får lov att göra. Iphone har väldigt mycket begränsningar och deras GPS är helt kass om man vill finlira. Man kan även inte byta batteri. Här kanske det har skett en utveckling.
Det är Samsung och Iphone som gäller i förhållande till annan utrustning som man vill använda.

Skydd”¦

Kör man hoj eller är ute och vandrar så måste man skaffa ett skal som skyddar. Här finns det massor när det gäller Iphone och även en hel del till Samsung. Tänk på att batteritiden blir kortare när man kör med GPS och man måste kanske köra med hög ljusstyrka”¦ Då finns det bara extern kraft att hämta till Iphone medan hos Samsung kan du byta batteri.
Själv har jag efter mycket letande hittat ett skal från Ultimate Mobiles i UK. Servicen är kanon och leveranstiden är också bra. Här hittar man en rad varianter och olika sätt att montera skalet på. Har kört många mil med detta skal utan problem. Tänk på att man ofta vill kunna ansluta hörlurar och extern power utan att förlora för mycket av skyddet.

Glöm inte att sätta på en skyddsplast typ Copter även på skyddshöljets plastfönster. Det blir mycket damm som lätt repar plasten.

Mjukvara

App till Android

Jag har fastnat för OsmAnd  som har många möjligheter. Här har man offlinekartor och svensk röst för navigering. Jag använder bara programmet för vägar jag planerar på Google Maps. Ska jag ha mera avslappnande navigering A – B är det inget som slår TomTom men här kan jag inte importera”¦
Jag går inte så mycket in på hur man praktiskt använder OsmAnd då det finns bra forum”¦ Här följer bara en liten guide på hur jag får över min planerade rutt från Google Maps till OsmAnd.

Skapa rutten

Här är en länk jag fick. Här är det också en anvisning och lite annat när man reser på cykel 🚲

1)      Börja med att skapa dig ett konto hos Google, om du inte redan har ett. Du kan göra detta när du får upp startsidan för att kunna skapa din rutt hos Google Maps Engine.

https://mapsengine.google.com/map/

2)      Enklast är att först planera in en rutt där du vill starta till målet. Detta görs genom att skriva in dessa i vägplaneringen. Klicka på kartan eller skriv in adressen.

3)      Nu kan du på detaljnivå dra den linje som Google har skapat så som du vill köra. Markera var du vill dra linjen, handen blir till ett finger och dra den dit du vill.

4)      När du är förnöjd med sträckningen så ska du nu lagra kartan som en en KML-fil. Man har en liten ”Mapp”-symbol uppe till vänster. Här väljer man ”Exportera som en KML”. Välj så vilken karta du vill exportera. Knappen för att verkställa heter ”Hämta”.
En liten dialogbox dyker upp på nedre delen av skärmen, (här varierar det en hel del beroende på Browser). Välj var du ska lagra filen eller gå till den katalog där den redan är lagrad.

5)      Gå nu till webbsidan http://kml2gpx.com/. Låt allt vara som det är. Tryck på knappen för att ladda upp din KML-fil.
Tryck så på ”Convert”. Välj så var du ska lagra den nya filen.

6)      Flytta nu den nya filen till din mobil. Detta kan ske via Droppbox, mejl etc.

7)      Starta så OsmAnd och välj ”Karta” – ”Vägvisning”- GPX-rutt.

8)      Nu ska rutten synas och en vänlig röst ge instruktioner”¦

Lycka till.

Reservation för ändringar av olika slag”¦

http://www.ultimate-mobiles.co.uk/

https://mapsengine.google.com/map/

http://kml2gpx.com/

http://osmand.net/

 

Det här inlägget postades i Teknik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.